Honda kisgépek- hondaszivattyuk.hu

Ha mindent elönt a zagy, akkor ez a jó választás

2019.05.18.

A zagy szó sokaknak ismerős lehet, mintha már valahol hallottak volna róla. De mégis kevesen tudják, hogy a zagy valami olyasmi, ami akár bármelyikünk otthonában vagy kertjében jelen lehet és elég nagy károkat tud okozni.

Az is lehetséges, hogy a kár elhárítható lett volna a Honda zagyszivattyúval.De hogyan?

A zagy szó jelentése olyan folyadék, amely nagyobb mennyiségű szilárd anyagot is tartalmaz, ez a szilárd anyag pedig jellemzően nem oldható, hanem megülepszik a víz alján. Attól függően, hogy mekkora az üledék szemcsemérete, és milyen gyorsan képes áthaladni a zagy a csöveken – azaz mekkora az üledék relatív áramlása, másképpen alakulhat a zagy ülepedési sebessége – azaz ettől függ, hogy mennyire „dugítja el” a vízvezeték-csöveket, illetve a szivattyút.

Tehát a gyakorlatban a zagy üledékes folyadékot – leggyakrabban valószínűleg vizet – jelent, amely pedig sokkal nehezebben képes áthaladni a hagyományos vízvezeték-rendszer csövein. Ideális esetben ezt az ülepedést le tudjuk csökkenteni olyan minimális mértékűre, hogy ne okozzon gondot a mindennapi rutin tevékenységeinkben. A tartós, káros mértékű kiülepedés megakadályozása különböző áramlástechnológiai módszerekkel lehetséges, az ilyenkor képződő elegyet szuszpenziónak hívják. Mindezekhez pedig egy csodálatos eszköz a Honda zagyszivattyú.

Nagyobb a gond viszont akkor, ha például árvíz, belvíz, esetleg csőtörés miatt kritikus mennyiségű zagy szabadult fel. Mindannyian emlékszünk a sajnálatos ajkai vörösiszap-katasztrófára, amikor is egy hatalmas zagytározó szakadt át – de nyilvánvalóan idáig nem szabad eljutni senkinek sem. Ha tehát zagy keletkezik a környezetünkben, azaz gyakorlatilag nagy mennyiségű homok, kavics, kőtörmelék, mész, agyag, kőzetliszt vagy bármilyen vízzáró anyag kerülhetett a vizünkbe, akkor érdemes minél hamarabb igénybe venni a Honda zagyszivattyút.

Ha pedig már előre tudjuk, hogy homokos, agyagos vagy kavicsos talajra fogunk építkezni, akkor nem szabad elhanyagolni az ezzel kapcsolatos óvintézkedéseket, akár egy Honda zagyszivattyú beszerzését, legalább többekkel közösen.

vissza

Kapcsolat

Telephelyünk (szivattyú szaküzletszivattyú boltélelmiszeripari gépekszivattyú szerviz):
VL Szivattyú Kft.
2225 Üllő Bimbó u. 4.
Tel/fax: +36-29/320-150
Tel/fax: +36-29/321-160
E-mail: info@vlbt.hu

Weboldalunk: www.szivattyuwebaruhaz.hu