Készüljön időben a télre hómaróval!

2019.10.11.

A télnek rengeteg varázsa van. Egy gyönyörűen behavazott táj szépsége nem kevésbé megindító látvány, mint az aranyszínben fürdő, nyár végi búzatábla. A tél a hóangyalok, a forralt bor, a hógolyócsaták időszaka, na és persze, a hajnali fagyban, átizzadt ruhában, átfagyott végtagokkal történő hólapátolásé.

A legtöbb ember szembesült már azzal a problémával, amit a reggeli elindulás előtt eltakarítandó hó jelent. Ez egy időigényes, fizikai megterhelést jelentő elfoglaltság, amely sok esetben jár azzal a következménnyel, hogy reggelente az ember késve indul, és elkésve érkezik meg, például a munkahelyére. Talán önben is felmerült már a kérdés, hogy mit tehet ez ellen. És, talán ön is arra a döntésre jutott magában, hogy vásárol egy hómarót. S talán végül ön is lebeszélte magát erről a döntéséről, ugyanazokat a válaszokat újra és újra megfogalmazva.

„Hiszen egy hómaró megvásárlása nem olcsó mulatság”, mondhatta magában, hozzátéve, hogy „ráadásul az év nagyobb részében nem is használnám, csak a garázsban/kamrában/tárolóban porosodna.” Azután, hogy végleg meggyőzze önmagát, még azt is kijelenthette, hogy „azt a pár alkalmat, amit egy télen hólapátolással kell töltenem, kibírom.”

Talán így volt. S talán, ön tévedett.

Napjainkban ugyanis, egy hómaró megvásárlása, már egyáltalán nem jár eget rengető kiadással. Mint ahogyan a hómaróval történő munkavégzés nem jár átizzadt ruhával, és az ebből eredő meghűlés veszélyeivel sem. S bár önnek kétségtelenül igaza van abban, hogy egy hómaró az év nagyobb részében nincs igénybe véve, de az ésszerűség kedvéért, számoljunk egy kicsit.

Átlagosan hány alkalommal kell havat lapátolnia egy évben? Mondjuk tíz és húsz alkalom között valahol? Vegyünk egy középértéket, legyen 15 alkalom / tél. És hány tél állhat még ön előtt? Húsz? Harminc? Ötven?

Lehet, hogy az ön hómarója, az év kilenc hónapjában csak pihenni fog, és ön nem fogja használni, csak tíz évig, évente tizenötször, azaz, százötven alkalommal a tíz év alatt. Vagy lehet, hogy ön még húsz télen veszi majd elő a hómarót, úgy háromszáz alkalommal, vagy ötven télen, hétszázötven alkalommal. Hétszázötven olyan alkalommal, amikor nem kell attól tartania, hogy elkésik, hogy megizzad egy zord hajnalon, és megfázik, hanem csak szépen előveszi a hómarót, és könnyed mozdulatokkal, akár 38 – 55 centiméter szélességben eltakarítja az útjába kerülő havat.

Közeleg a tél! Készüljön fel időben ön is, egy hómaróval.

vissza