Áramfejlesztő A-Z-ig

2019.01.07.

Az áramfejlesztő, becsületes nevén aggregátor vagy más néven generátor villamos áram előállítására alkalmas berendezés. Ahhoz, hogy jól válasszunk, több szempontot figyelembe kell vennünk.

Hiszen nem mindegy, hogy időszakosan vagy folyamatosan szeretnénk használni az áramfejlesztőt. Sőt az sem mindegy, hogy hegeszteni vagy világítani szeretnénk az áramfejlesztő segítségével.

A nem ipari célra használt áramfejlesztők lehetnek:
- egyfázisú - például a HONDA EM65 generátor -, vagy háromfázisú generátorral - mint a HONDA EC5000 generátor - vannak ellátva,
- az esetek többségében benzinmotoros kivitelűek,
- két- és négyütemű verziót is lehet alkalmazni,
- különböző lehet a szerkezet teljesítménye,
- sőt különböznek a bennük alkalmazott elektronika bonyolultsága miatt is.

Milyen célból használható áramfejlesztő?
- Ha nincs a közelben vezetékes áramforrás, akkor jó szolgálatot tehet egy aggregátor.
- Áramfejlesztő kiegészítő áramforrásként is használható, abban az esetben, ha nem elegendő a hálózati áram, vagy pedig megújuló energiaforrásokat használó generátor munkáját kell kiegészíteni.
- Időszakosan is használható az áramfejlesztő, például ha hálózati kimaradást tapasztalunk, ilyenkor kézi vagy automatikus vezérléssel is indíthatóak az aggregátorok.
- Az áramfejlesztőt időszakos tároló egységek vagy akkumulátorok töltéséhez is fel lehet használni.

Milyen teljesítménye legyen a választott áramfejlesztőnek?
- A hordozható áramfejlesztők teljesítménye 10-14 kilowatt közé esik, ami képes fedezni egy kisebb háztartás energiaigényét. Természetesen itt oda kell figyelni, hogy ne működtessük egyszerre a mikrót és porszívót.
- A kiválasztott áramfejlesztő teljesítményének 20-30%-kal magasabbnak kell lennie, mint az üzemeltetni kívánt fogyasztók összteljesítményének.
- Ha a használni kívánt fogyasztó nagy indítóáramot igényel, akkor célszerű két-háromszor nagyobb teljesítményű áramfejlesztő. Ehhez a feladathoz jó segítség lehet a HONDA EC2000 generátor.

Milyen áramfejlesztő passzol a fogyasztókhoz?
A fogyasztókat három csoportra oszthatjuk, ennek megfelelően kell áramfejlesztőt is választanunk.
- ohmos jellegű fogyasztók, például izzólámpák, hősugárzók, főzőlapok, sütők, stb.
- induktív jellegű fogyasztók, például motoros barkácsgépek, fűnyírók, stb.
- különleges fogyasztók, például szivattyúk, kompresszorok, stb.
Ha csak ohmos fogyasztókat és kis teljesítményű gépeket használunk, akkor eshet a választásunk aszinkron generátorú áramfejlesztőre. Egyéb esetekben mindenképpen szinkron motoros áramfejlesztőre lesz szükség.

vissza